Suunto 7 – un smartwatch cu Wear OS, arătos, deștept, dar potrivit? Încercasem să găsim răspunsul la întrebare înainte de a face achiziția, dar probabil că nu este un model foarte popular, așa că am riscat și l-am cumpărat.
De ce am vrut smart watch?
Credem cu tărie că tehnologia ne ajută, e frumos să te uiți pe o hartă, dar când a doua zi trebuie să fii la muncă și mai ai și câteva ore de condus până acasă, nu îți prea permiți să te pierzi, și apoi să cauți traseul, sau te încumeți mai ușor la un traseu nemarcat având un GPS în buzunar și o hartă digitală care să îți spună în 2 secunde unde ești. Unde mai pui plăcerea de a înregistra turele făcute pentru a analiza apoi „performanțele” – distanță, diferență de nivel sau alți parametrii.
Există varianta GPS portabil, sau smartphone, dar mereu cauți prin buzunare după ele și sunt mari, te deranjează la mers, la stat jos, și îți mai și cad câteodată. Așa că, am vrut GPSul la mână, iar Sunnto 7 a fost cam singurul ceas care știe să salveze hârțile offline, la un preț de aproximativ jumătate față de modelele de la Garmin.
Vom vorbi puțin despre smart watch-ul Suunto 7, despre cum îl folosim în drumeție, și cam atât, fără date tehnice, pe care le găsiți la orice comerciant.
Suunto 7 la munte
Înarmat cu Wear OS (un fel de fratele mai mic al lui Android), Suunto 7 „știe” multe – monitorizare permanentă a numărului de pași, a pulsului (prin Google Fit), Google Pay, Spotify, Strava, etc. Practic ai acces la Google Play și poți instala aplicațiile compatibile. Și o mulțime de „fețe de ceas”, unele elegante și simple, altele cu multe informații și foarte obositoare. Toate pe un ecran ce se vede foarte bine atât în soare cât și pe întuneric, și cu o interfață animată și cursivă.
Ceasul arată bine – negru, simplu, cu o curea moale de silicon și ușurel – după un timp uiți că îl ai la mână. Deși putea fi o idee mai subțire.
Faptul că Wear OS este un mic Android, comunicația cu telefonul este foarte ușoară și… diversă. Odată instalată aplicația Wear OS pe telefon (Android), veți primi pe ceas orice tip de notificare (la Messenger / SMS / WhatsApp puteți chiar tasta pe ceas), veți putea prelua apeluri (dar nu puteți vorbi la ceas), sau veți putea schimba melodia pe care o ascultați (indiferent de aplicația de muzică folosită – noi am testat cu Youtube Music). Utilă este aplicația de vreme – puteți afișa vremea permanent pe ecran, dar și accesa detaliile în ecranul dedicat.
Dar ne vom concentra mai mult pe partea de GPS / hărți și înregistrare a turelor, căci de asta l-am luat.
Suunto este aplicația ceasului care ne interesează. O puteți accesa prin butonul fizic din dreapta sus (buton, de altfel, neconfigurabil, spre deosebire de celelalte). De asemenea veți avea nevoie de aplicația Suunto pe telefon.
Aplicația Suunto pe telefon este cea care o va gestiona pe cea de pe ceas.
Ecranul în timpul activităților (aplicația Suunto)
Veți putea în primul rând să vă definiți ecranele cu informație de pe ceas – aveți la dispoziție, în timpul antrenamentului, mai multe ecrane, cu o multitudine de informații pe care le puteți configura. Fiecare sport are ecranele sale, ceea ce face ceasul foarte versatil. Sunt în total 4 ecrane, cu număr diferit de cadrane, unul cu un grafic și în final, harta cu traseul parcurs și (dacă ați predefinit) traseul pe care îl urmați. Toate se fac foarte ușor, de pe telefon.
Pentru a vă plimba printre ecrane, pe ceas, folosiți butonul din dreapta mijloc. Butoanele dreapta – sus / jos sunt pentru a pune pauză înregistrării sau a o opri.
Rute predefinite
Poate cea mai râvnită parte a acestui ceas, este predefinirea rutelor, pentru ca apoi să fie urmărite în teren.
În aplicația Suunto puteți desena (pe drumuri, poteci sau liber) un traseu, pe care ulterior să îl salvați. De asemenea, dacă aveți deja traseul exportat din altă aplicație (în format GPX), acesta se poate importa direct. O sincronizare cu ceasul va trimite toate rutele pe acesta, iar la start puteți alege ce rută să urmați. Ceasul vă va arăta, pe ecranul hărții, atât traseul curent cât și ruta – precum și informații ca distanța până la sosire și diferența de nivel până la aceasta.
Dacă parcurgeți ruta în sens invers, Suunto 7 își va da seama, deci nu trebuie să importați ruta în ambele sensuri.
Harta
Harta folosită de Suunto 7 are la bază OpenStreetMap, ceea ce este un avantaj major, harta având o mulțime de informație, printre care și trasee / poteci / repere montane.
Dacă telefonul are internet, și ceasul este conectat la acesta (prin Bluetooth), puteți accesa harta pe ecranul telefonului, aceasta fiind încărcată online, pe măsură ce faceți scroll. Însă partea frumoasă este că în aplicația ceasului puteți accesa meniul de hărți din aplicația Suunto și alege o zonă pe care să o salvați offline, astfel că zona aceea o puteți vizualiza chiar și cu telefonul deconectat (și ceasul în airplane mode).
Dar mai mult decât atât, pe lângă zona pe care o puteți descărca manual, dacă ați salvat și rute, ceasul va descărca automat harta din jurul acelor rute (nu există informații despre ce suprafață, însă are o zona tampon).
Important! Ceasul descarcă hărțile doar dacă este pus la încărcat (alimentat extern) și dacă are acces la o rețea wifi (rețelele le importă automat din telefon).
Bateria
Aici e durerea. Suunto 7 nu excelează la baterie. Spre deosebire de ceasurile smart, care nu sunt foarte smart, bateria lui Suunto 7 nu ține. Va trebui să vă obișnuiți să aveți cu voi cablul (se încarcă cu un cablu special, de la orice port USB) și un mic powerbank, dacă nu ajungeți seara acasă.
Folosit ca și ceas de mână, cu ecranul pornit, bluetooth pornit și cu monitorizarea inimii oprită (nu văd nici un avantaj în asta – în timpul antrenamentelor, da, ritmul inimii este monitorizat și asta nu se poate dezactiva), cu notificări active, bateria ține 2 zile. Dacă este folosit strict ca ceas, sare de 3 zile, însă nu cumperi un ceas smart ca sa vezi doar cât e ora.
Ca și sports tracker, bateria e un pic dezamăgitoare, cel puțin pentru cei ce fac ture de mai multe zile. Am reușit cu ceasul în airplane mode să înregistram ture de 10 ore, și să mai rămână 20% baterie, însă cu bluetooth-ul pornit, ceasul ține undeva la 8 ore. Ceea ce momentan este suficient, având în vedere că turele de 8 ore sunt solicitante și destul de rare.
Sport-tracking
Dacă doriți să înregistrați și să analizați turele făcute, aplicația Suunto oferă suficiente informații pentru utilizatorul „de rând”. Însă dacă doriți să folosiți alte aplicații, sau site-uri, Suunto poate face automat sincronizarea cu o grămadă de alte servicii – chiar și cu popularul Strava. Tot ce trebuie să faceți este să sincronizați ceasul cu aplicația de pe telefon, iar Suunto va face toată treaba – adică va exporta către serviciile alese de voi.
Există în Google Play aplicații „concurente” pentru Suunto, dar nu le-am testat. (Locus, Strava și altele). Aplicația Suunto pare singura care știe să salveze hărțile, plus că este optimizată pentru acest ceas.
În loc de concluzie
În final, Suunto 7 este un ceas frumos, foarte versatil, cu Wear OS (și Google Play) în spate, care poate face orice vă puteți dori de la un smart watch. Prețul este între ceasurile clasice, să zicem, entry-level, dar mult sub gamele de top de la Garmin, cu facilitați asemănătoare cu acestea. Dacă nu vă deranjează autonomia bateriei, este ceasul ideal pentru a vă orienta în teren și a vă înregistra turele.
Imi poti spune te rog cum ai reusit sa treci vremea pe Celsius? al meu este pe Farenheit si nu reusesc nici cum sa-l schimb.
Salut! Din cate stiu, WearOS ia unitatile de masura functie de limba setata. Cauta daca nu cumva limba pe telefonul tau este English – United States. Alege English – UK, de exemplu.