Luncile de pe Cerna

Traseu MTB, Orșova – Băile Herculane (Luncile de pe Cerna), 10 aprilie 2021

De ceva vreme studiam hărțile pentru o tură de MTB în zona Herculane, mai ales că văzusem ceva fotografii cu obiective pe care doream să le vedem, cum ar fi Sfinxul Bănățean sau Piatra Colibată, obiective la care nu era clar cum ajungem… Până într-o zi când o postare pe Facebook ne duce către Clubul Montan Herculane și  Ciclo Herculane și proaspătul lor traseu C1 „Luncile de pe Cerna”, traseu de MTB ușor, ce leagă Orșova de Băile Herculane, cu trecere pe la morile de apă din Topleț, pe la Piatra Colibata și Sfinxul Bănățean. Exact ce căutam!

Trebuie să spunem din start că ne-am grăbit și am ajuns un pic cam devreme, traseul C1 fiind în toiul amenajării, dar asta nu contează prea tare, că avem trackul GPS. Parcăm lângă podul de pe Cerna din Coramnic (în apropiere de Orșova) și încălecăm pe cai.

Parcăm la Coramnic

Parcăm la Coramnic

 

Până la intrare în Herculane ar fi 17km, deci nu ne grăbim. Mergem inițial paralel cu calea ferată, apoi cotim dreapta prin sat și în cele din urmă, urcăm abrupt pe o potecă, în stânga. Nu ne-am documentat prea mult și credeam că traseul este foarte ușor. Doar că noi împingem din greu la biciclete, pe o pantă destul de mare. Încercăm de 2-3 ori să pedalăm dar forța de gravitație învinge și tot pe jos continuăm.

Deasupra satului

Deasupra satului

Traseul este încă în amenajare (marcajele lipsesc, dar vor fi amplasate curând) iar noi îl parcurgem cumva în sens invers, și drumul ne îmbie să urcăm, deși pare că direcția nu e spre Topleț. „Aaaa, păi mergeți la eoliene?” ne strigă o doamnă ce își păștea liniștită caprele, cu smartphone-ul în mână. „Drumul spre Topleț e la pomu’ ăla mare!”. Exact ce ne temeam să auzim – pomul cel mare este în capătul urcării pe o pantă înierbată. Noroc că am împins până aici și suntem obișnuiți și mai împingem până vedem poteca ce coboară spre Topleț.

Împingem

Împingem

Deci, din sat, după niște pietre, drumul urcă și trebuie urmat până vedeți în dreapta voastră o pantă înierbată. Treceți șanțul (prin care acum curge o mică apă) și urcați perpendicular pe drum. Sus veți vedea poteca ce coboară spre Topleț. Și ce coborâre! Pentru pasionați, o minune, printre copaci, nu foarte abruptă, cu Cerna în vale. Pe noi nu ne țin frânele și coborâm mai mult pe lângă bicicletă, până ieșim din pădure.

Cerna, printre copaci

Cerna, printre copaci

De aici poteca nu mai este foarte vizibilă. Ținem direcția ușor dreapta, spre o linie de copaci, sub firele de înaltă tensiune – conform cu harta, vom găsi un drum sub cabluri. Pedalăm ușor prin iarbă, până la drum. Până acum am făcut cam 4km și… 1h. Practic, am mers pe jos! Mai mult am stat, calculăm și ne dă „cu virgulă” – trebuie să ajungem în Craiova la ora 20 (odată cu limitarea mișcării în pandemie), și e dificil. Dar, de sus, din pădure, un drum de pământ paralel cu drumul european părea că ne oferă o cale rapidă la întors. Vom vedea…

Suntem pe un drum de pământ și coborâm în viteză, apoi cotim spre dreapta și mergem paralel cu Cerna pe un drum semi-asfaltat. Mergem repede și după aproximativ 5km intrăm în Topleț unde căutăm morile de apă – indicatoarele „C1” ne duc la mori unde poposim cam o jumătate de oră. Morile sunt închise, dar sunt încă folosite de săteni pentru a măcina cereale. Conform cu un mic panou, cea mai veche dintre mori datează din secolul 16!

 

Morile de apă de la Topleț

Morile de apă de la Topleț

Părăsim Topleț-ul, trecem prin Bârza și urmăm cursul Cernei spre Herculane cu ochii in patru după piatra Colibată. Nu știm exact unde este, așa că o căutăm din priviri la fiecare colț. Din păcate traversăm o zonă plină de gunoaie… Albia Cernei este îngrădită de o împletitură de plastice, o imagine tristă ce se întinde pe kilometri întregi…

Trecem de Bârza

Trecem de Bârza

Piatra Colibata apare în dreapta noastră, într-un punct în care Cerna se apropie foarte mult de drum iar peretele de stânca poartă ceva marcaje cu vopsea – trecem pe sub piatră, facem poze. Nu ne e foarte clar dacă săpătura este naturală sau nu… cel mai probabil o operă a Cernei finalizată de om, căci se pot vedea și urme de freză / târnăcop, iar în același timp localnicii spun că este naturală. Oricum ar fi, Piatra Colibată este foarte spectaculoasă.

Piatra Colibată

Piatra Colibată

Mai avem un singur obiectiv pe lista  – Sfinxul Bănățean. Îl întâlnim nu după mult timp, marcat printr-un indicator și ușor vizibil din drum, chiar lângă o gospodărie. E al doilea sfinx pe care îl vedem primăvara asta, după Sfinxul Dobrogean.

Sfinxul Bănățean

Sfinxul Bănățean

Panica de mai devreme, privitoare la timpul rămas, nu mai e de actualitate. Am recuperat timpul pierdut la începutul turei și ajungem în Pecinișca. Ar fi păcat să nu vedem și stațiunea, pedalăm înca 5km până în Herculane, la casino unde lenevim mult și bine pe o bancă. Nici nu ne dăm seama că a trecut mai bine de o oră și panica revine. Analizăm harta, căci, noroc că nu am avea timp să urcăm dealul dintre Topleț și Coramnic, dar nici energie nu prea mai e. De la Topleț, vom merge puțin pe șosea (cam periculos), apoi vom intra pe drumul pe care l-am văzut de dimineața, și care merge paralel cu șoseaua până în apropiere de Cormanic, de unde vom avea iar o mică bucată de șosea. Zis și făcut, doar că mai înainte de a ne urca pe cai, mai pierdem o jumătate de oră la o cafea.

Primăvara în Herculane

Primăvara în Herculane

Până la Topleț zburăm, apoi pe șosea, preț de 5 minute, pedalăm în viteză. Șoseaua are o mică porțiune pe margine, pe care pedalăm în viteză, până la un soi de tunel ce ne trece pe sub calea ferată la drumul căutat. Reducem turația motoarelor și „legumim” cei aproximativ 6km de forestier drept. Încă un sprint pe șosea și traversăm Cerna spre mașini.

Pe șosea spre Coramnic

Pe șosea spre Coramnic

Închidem GPSul și înregistrarea traseului (44km) în timp util atât pentru a ajunge la ora 20 în Craiova, dar și pentru o vizită la spălătorie căci am adunat mult praf pe biciclete.

Urmăriți Ciclo Herculane  pentru alte trasee în fascinanta zonă a Băilor Herculane.