Despre cum folosim hărți montane (de fapt OpenStreetMaps) pe telefoane Android am mai scris. Dar telefonul, pe lângă faptul că este fragil și nu se împacă sub nici o formă cu stânca, are și o baterie extrem de limitată, așa ca în turele lungi (sau pe bicicletă) vine „în schemă” GPSul dedicat pentru drumeții. Sunt mulți producători, dar cel mai îndrăgit este Garmin. Nu am folosit niciodată modele noi, scumpe, dar Garmin are un standard anume de hărți, iar informațiile de aici vor putea fi folosite pe toate modelele, noi și vechi, de GPSuri Garmin, pentru hiking / ciclism – nu vorbim aici de navigațiile dedicate automobilelor.
Am folosit de-a lungul vremii un Garmin Dakota 10 (f mic, dar cu ecran color), iar acum avem un Garmin Oregon 400t – practic acceași Mărie, cu un ecran mai mare și ceva mai multă memorie. Este suficient de mic să stea în buzunar, sau pe ghidonul bicicletei (unde merge excelent ca și ciclocomputer), este solid, iar un set de baterii țin până la 20 de ore (sunt baterii clasice, AA, ușor de schimbat).
GPSul înregistrează mereu traseul parcurs, iar pentru orientare știe să afișeze trasee GPX, pe care pur și simplu le copiezi în memorie ca și cum ai copia pe un stick USB. Dar… ce facem cu hărțile? Putem, cel mai comod să le cumpărăm de la Garmin. Dar costă, și nu puțin, iar în teren totul este dinamic, ar trebui să cheltuim bani permanent, pe actualizări ale hărților. Și dacă mergem în străinante, alți bani, alte hărți.
Noroc cu OpenStreetMap, harta magică care poate fi folosită la orice (de la navigație rutieră la navigație pe apă și drumeții monane). Ce legătura are OSM cu Garmin? Oficial niciuna, dar neoficial, putem „aduce” OSM pe Garmin și astfel să facem din mica jucărie o unealtă veritabilă – în soare ecranele de la Garmin se văd mult mai bine decât cele de telefon, iar precizia GPSului este mult mai bună. Nu mai punem la socoteală rezistența la șocuri, apă, durata de viața a bateriei.
Important este să faceți rost de hartă – harta vine sub forma unui fișier .img care pur și simplu se copiază în memoria GPSului, prin cablul USB. Dar cum facem rost de hartă? Asta este întrebarea care îi sperie pe majoritatea, și o simplă căutare pe Google ne duce aici:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download
La adresa de mai sus avem o listă cu diversele siteuri ce oferă gratuit hărți pentru Garmin. Dar sunt multe și pare complicat, așă că vă arătăm ce și cum am folosit noi.
Opentopomap.org
opentopomap.org este o variantă a OSM cu ceva mai multe detalii topografice – curbe de nivel, de exemplu. Este o harta destul de ușor de citit, și care pune la dispoziție hărți „de-a gata” pentru dispozitive Garmin. Hărțile se actualizeaza lunar și cu un singur click le descărcați – o hartă pentru fiecare țară – http://garmin.opentopomap.org/
Pentru fiecare țară aveți mai multe variante – direct format Garmin, un fișier zip cu fișiere img de copiat direct, sau un format Windows care va instala harta în Base Camp (softul de gestiune al dispozitivelor Garmin). Din Base Camp harta se poate transfera în GPS. Varianta de windows este recomandată din două motive – veți vedea harta și pe calculator, și copierea pe GPS va fi făcută de Base Camp, deci nu vă faceți probleme privind numele și locația fișierului cu harta, în memoria GPSului (deși este suficientă copierea în directorul Garmin).
FreizeitKarte-osm.de
Un site german, care la fel ca și opentopomap.org, oferă hărți „de-a gata” – fișiere img. Practic hărțile sunt aceleași ca opentopo (OSM), dar grafica este un pic diferită. Și puteți descărca și regiuni mai mari, nu numai o țară anume – http://www.freizeitkarte-osm.de/garmin/en/index.html
Siteul oferă și informații despre cum instalați hărțile, precum și legenda și elementele grafice folosite. De asemenea, la adresa http://www.freizeitkarte-osm.de/android/en/index.html puteți găsi hărți pentru aplicații Android, cum ar fi Locus, aplicație descrisă aici: https://doihoinari.ro/harti-montane-si-aplicatii-android-gps/
BBBike.org
Tot o variantă a OSM pentru Garmin, harta de la BBBike se diferențiază prin faptul că puteți descărca o zona personalizabilă – adică selectați manual zona desenând pe hartă urmând să primiți exact harta pe care ați selectat-o. Foarte util, dacă nu dispuneți de multă memorie pe GPS – http://download.bbbike.org/osm/
Harta are grafică plăcută, este și ea ușor de citit, iar ca și fapt foarte util, pe sosele, drumuri, poteci, BBBike inserează markeri pentru punctele de înălțime minimă sau maximă, așa că, în traseu vă puteți face o idee despre cât mai aveți de urcat sau coborât.
Din lista de pe wikipedia am folosit doar cele trei servicii de mai sus. Cel mai des, hărțile de la OpenTopo, fără un motiv anume. Clasamentul între cele mai bune hărți (sau variante de OSM) încă nu l-am făcut. Cert este că fiecare are avantaje și dezavantaje, dar e bine de știut că toate sunt „rutabile” și conțin POI-uri – adică, dacă dispozitivul pe care îl dețineți are această facilitate, puteți căuta locații și primii indicații de navigare până acolo.
Salutare. V-am gasit de pe google, cautand harti pentru Garmin. Foarte util articolul si tutorialul si va multumesc pentru el. Din pacate nu reusesc sa ma descurc cu http://garmin.opentopomap.org/
Pot pune imaginile cu curbele de nivel sau cele fara curbe pe device-ul Garmin. Dar asa cum sunt ele separate nu imi sunt de mare folos. Se pot cumva combina sa mi le arate Garminul impreuna? Adica sa obtin o harta ca cele de la Garmin sau de la FreizeitKarte-osm.de?
Mentionez ca am instalat BaseCamp dar nu stiu cum sa introduc in el fisierul de la sectiunea gmap (acea arhiva zip).
Salutare! Pentru a instala harta in BaseCamp, descarcati .zip-ul (gmap) si dezarhivati in C:\ProgramData\Garmin\Maps. Cat despre combinatia celor 2 harti, nu stiu daca este posibil. Insa, daca puneti pe gps cele 2 harti – nu vi le afiseaza? Sau nu exista setari in dispozitiv pentru a afisa liniile de contur?