Băile Herculane, 23 octombrie 2022
„Vizitați Băile Apollo” – ne îndeamnă un afiș (pe care urmează să îl vedem prin toată stațiunea), pe un zid, în Băile Herculane. Sună interesant, știam că Băile Apollo sunt într-o clădire dărăpănată și abandonată, și chiar ne întrebăm dacă s-au redeschis, sau dacă e doar muzeu, sau dacă e doar o glumă? Căci venim des la Herculane și pare că nimic nu se mai mișcă (în bine)… După un traseu la Ineleț cu o zi înainte, dăm o scurtă „fugă” până la Puntea Veche și mai avem o jumătate de duminică de umplut.
Parcăm mașina în centrul vechi, lângă statuia lui Hercule. Lângă o cafenea draguță se află intrarea în Băile Apollo. Domnul de la bilete (15 lei pt un adult) este și cel ce s-a ocupat de deschiderea muzeului (căci este un muzeu) și are planuri mai mari. Pare pasionat de istoria locului și ne povestește mult, cu multe detalii și date exacte despre Băile Herculane și Băile Apollo. Istoria modernă a Băilor Herculane începe prin secolul 18, când Imperiul Austriac a renovat și construit o bună parte din clădirile prezente și astăzi (băile și pavilioanele). Însă Băile Apollo sunt exploatate din timpul romanilor, austriecii construind actuala clădire peste cea romană. În timpul războaielor cu otomanii, Băile Apollo au fost arse, în urma reparațiilor primind forma de astăzi: 3 bazine mari multe cabine individuale. Izvorul sulfuros ce alimentează bazinele se află chiar în incintă (iar apa sulfuroasă încă curge). Mai multe informații despre istoria Băilor Apollo puteți găsi pe internet (click aici).
Coborâm scările spre ceea ce avea să fie o surpriză plăcută. Nu vă așteptați la niște băi renovate, ci mai degrabă la niște ruine aduse în stadiul de a fi vizitate, cu panouri informative și decorațiuni ce dau un aer foarte deosebit locației. Nu putem decât să ne imaginăm cum arătau Băile Apollo în vremurile de glorie.
Suntem impresionați din prima de sala centrală unde se află statuia maternități. O placă informativă ne spune ca ar fi fost ridicată de romani și luată austrieci împreună cu alte 6 statui pentru a înfrumuseța sălile. Nu e foarte clar dacă statuile s-au întors, sau privim o replică.
Din capătul scărilor putem merge în două direcții, și avem și indicatoare către acestea. Mergem spre dreapta, spre sala Reginei Maria, sau sala Regală. Nu ne este clar ce scop avea, sau dacă a fost amenajata doar ca parte a muzeului, dar este frumos decorată și cu informații istorice, precum și un fragment din testamentul Reginei Maria.
Continuăm pe lângă statuia Maternității pentru a vedea vechile bazine. Deși a trecut mult timp, ele încă arată impresionant. Culoarea apei o face misterioasă, iar tavanele înalte te duc cu gândul la un palat.
Băile Apollo datează de pe vremea romanilor, și încă mai găsim țevi din lemn din acele vremuri.
Revenim la scări și mergem pe ramura din stânga, de unde vom intra pe rând în mai multe săli și mai multe bazine. Peste tot există panouri informative. Trecem pe lângă locul unde se află tunelul secret, sau Tunelul Reginei Maria, care făcea legătura între Băile Apollo și Pavilionul 5, pe sub șoseaua de astăzi. Din păcate tunelul a fost închis după cel de-al doilea război mondial.
Mai departe, mergem spre vechile bazine prin Galeria Personalităților – un culoar lung cu informații despre oamenii importanți ce au vizitat de-a lungul istoriei Băile Apollo.
Ajungem la bazinul Apollo, sau Bazinul Ofițerilor. Acesta era folosit de cei mai importanți bărbați ai vremurilor. Apa este călduță (izvoarele sunt încă active) și ne pare rău că nu ne putem bălăci.
Spre intrarea Romană (azi închisă) trecem pe lângă izvorul ce alimenta (sau încă alimentează băile) – izvorul Apollo, construit de romani cu o adâncime de peste 30m. Apa încă curge, și toate bazinele sunt pline cu apă caldă. Doar că nimeni nu o mai folosește în scopuri terapeutice…
Dacă domnii foloseau bazinele Apollo sau Hercule, doamnele foloseau bazinul Afrodita, azi decorat cu o statuie a zeiței, în mijlocul apei.
Aripa băilor din spatele statuii Maternității adăpostește „cădițele” – încăperi cu bazine individuale, folosite pentru curele balneare. Toate poartă numele personalităților istorice ce au vizitat băile.
Revenim la suprafață, în piața Hercules bucuroși că cineva se ocupă sa readucă la viață stațiunea. Deși degradate, Băile Apollo încă impresionează și parcă te transpun în vremuri de demult. Sperăm să prima dintre multe alte obiective redeschise din Băile Herculane