Harti montane, aplicatii android

Tot citim pe net sau primim întrebări despre cum ne orientăm pe munte, și nu numai… Așă că vă prezentăm „secretele” de a nu ne pierde, dincolo de clasica hartă tipărită –  mulți zic că GPSul și telefonul au tăiat din plăcerea căutării prin păduri cu harta și busola, dar… e secolul vitezei… Mereu mergem la munte cu hărțile și traseele bine documentate și cu bateriile încărcate.

Când mergem pe distanțe mari, și vrem să înregistrăm traseul folsim un mic GPS Garmin, ale cărui baterii țin cam 20 de ore (baterii AA, ușor de schimbat). Pe Garmin poți încărca gratuit hărți de la OpenStreetMap, dar despre Garmin, scriem separat.

Pe Android avem acces la mai multe aplicații, gratuite sau nu (dar foarte ieftine, câțiva lei), ce ne oferă incredibil de multe informații, offline și rapid. Toate (sau majoritatea) au la bază OpenStreetMap – o hartă, mai de grabă o mare bază de date, întreținută de utilizatori  (adică orice poate adăuga ceva pe hartă – drumuri, poteci, clădiri, etc), cu o cantitate enormă de informație. Avantajul OSM este că oferă posibilitatea de a stoca foarte multe informații despre rute (tip drum, tip potecă, marcaj, etc) și dezvoltatorilor le dă ocazia să „deseneze” harta în diverse feluri, astfel încât ea să fie specializată oricărui tip de sport / deplasare. Atenție! Informațiile sunt introduse de utilizatori, așa că nu toate zonele montane au marcaje sau poteci, precum și unele informații pot fi greșite!

Locus Map Pro

Aplicația Locus pentru Android este una dintre cele mai complexe de acest gen, așa că dacă vă hotărâți să o utilizați, aveți răbdare, cu siguranță o veți îndrăgi. Varianta PRO este contra cost (aprox 8.5 euro), dar există și varianta gratuită (cu funcționalitate mai limitată).

Locus Map

Locus Map

Pe ecranul principal puteți vedea harta, diverse butoane utile (toate configurabile) și alte informații cum ar fi viteza de deplasare, altitudinea la care vă aflați, precizia localizării. Utilă este și afișarea altitudinii în centrul hărții (trebuie descărcată separat altitudinea, găsiți în setări). Așa că puteți afla, cu o precizie destul de bună ce altitudine avem în orice punct. De asemenea, utilă este afișarea distanței de la locul unde vă aflați până în locul din centrul hărții (linia punctată – la momentul screenshot-ului de mai sus eram la 1191km distanță de Buila-Vânturarița, iar altitudinea in punctul selectat este 1475). Ecranul este complet personalizabil, din meniul de configurare putându-se adăuga, scoate sau rearanja butoane și diverse informații.

Locus vă pune la dispoziție o grămadă de hărți online, cele mai utile fiind, cum am scris mai sus cele de la OpenStreetMap (diverse variante, pentru diverse scopuri). Interesant este că puteți descărca zone din orice tip de hartă. Pentru a face asta trebuie să definiți manual zona de descărcare. Însă pentru a nu pierde timp cu asta, este suficient să vă uitați pe harta online, iar aplicația va salva automat zonele vizualizate, așa că atunci când sunteți pe munte, puteți revedea zonele chiar dacă nu aveți semnal (atenție, aplicația salvează doar ce ați văzut, așa că trebuie să vă plimbați peste tot, la diverse niveluri de zoom, dacă nu folosiți varianta explicită de download).

Tot în Locus puteți importa trasee înregistrate de alții – de exemplu fișiere GPX, pe care să le afișați pe hartă și pe care să le urmăriți. Aplicația are un sistem de gestiune al traseelor – pe categorii, fiecare traseu poate fi colorat diferit, cu diverse linii și niveluri de transparență. Evident, aveți posibilitatea de a înregistra și propriul traseu, și de a îl exporta în diverse formate. Locus poate exporta atât fișiere pe telefon, dar poate trimite traseele direct pe email, sau direct în alte aplicații, cum ar fi Strava, de exemplu. Pentru utilizatorii mai avansați există integrare cu GPSies sau Geocaching.

Hărțile de la Hike Bike Map, de exemplu, (variantă OSM) conțin informații despre poteci și chiar și marcaje (nu peste tot, însă). Tot pe hărțile OSM avem informații despre vârfuri, adăposturi și surse de apă. Toate hărțile sunt gratuite, însă accesând Locus Market puteți cumpără (pt 1-2 lei) harta unei țări întregi, hărți optimizate pt Locus cu foarte multe informații.

Aplicația Locus este favorita noastră, poate fi și contra cost, și gratuită, la fel de versatilă și foarte complexă. Numărul 1!

 

OsmAnd

Cu un nume un pic mai ciudat, a doua aplicație pe care o folosim este OsmAnd (adică OpenStreetMap Android). Există și varianta contra cost, diferența fiind că în versiunea OsmAnd+ puteți descărca un număr nelimitat de țări. În varianta gratuită aveți acces la maxim 5 hărți. Ceea ce este mai mult decât suficient.

OsmAnd - schimbarea modului

OsmAnd – schimbarea modului

OsmAnd nu se evidențiază printr-un număr mare de facilități și nici printr-o interfață prea prietenoasă. Ca și Locus are la bază OpenStreetMaps și implicit sumedenia de informații de acolo (șosele, vârfuri, poteci, izvoare, marcaje), însă spre deosebire de Locus, OsmAnd „știe” și navigație offline. Adică puteți căuta locații, adrese și aplicația va funcționa ca orice GPS și vă va duce acolo unde doriți. Pentru asta are mai multe moduri de funcționare: autoturism, bicicletă sau pieton. Fiecare mod de funcționare poate fi personalizat, iar trecerea între moduri se face prin butonul din stânga-sus (fiecare mod poate avea alte informații afișate, precum și căutarea rutelor se face diferit, fie pentru mașină, bicicletă sau pe jos).

Noi am folosit cu succes și fără nici o problemă OsmAnd în mașină atât în România cât și în străinătate – pe lângă direcții, oferă informații despre limita de viteză (acolo unde există), despre benzile de circulație, radare fixe, etc. Totul offline! (trebuie să descărcați harta țării înainte). În partea din dreapta puteți configura aplicația astfel încât să vedeți altitudinea, distantă rămasă, timpul rămas, ora aproximativă la care veți ajunge, etc. Trebuie doar să căutați cu atenție prin meniu. (Dacă destinația este foarte departe căutarea va dura ceva mai mult)

Interesant este că odată cu harta unei țări, puteți descărca atât harta cu conturul reliefului (utilă pentru mersul pe munte, puteți „citi” pantele și gradul de dificultate al traseelor), dar și articole Wikipedia – astfel puteți citii, offline, informații despre o atracție turistică, de exemplu, doar apăsând pe punctul de pe hartă.

 

OsmAnd - marcaje și trasee

OsmAnd – marcaje și trasee

Pentru a vedea mai detaliat traseele montane (tipul de marcaj, acolo unde OpenStreetMap are informații) trebuie parcurși o serie de pași: intrați în meniu și alegeți „Configure Map”, apoi selectați modul pieton. Scroll în josul meniului și alegeți „Routes”, apoi la „Hiking Symbol Overlay” alegeți „Coloring according to route”. Treceți harta în modul pieton și veți vedea marcajele –  de exemplu, în imaginea de mai sus, marcajele din Buila-Vânturarița.

Mai jos, pașii necesari configurării:

Ca și Locus, dar într-un mod mult mai rudimentar, OsmAnd poate înregistra trasee, dar și încărca GPX-uri pe care le puteți urma. Însă această facilitate este foarte incomod de folosit (fișierele se copiază în sursele aplicației), așa că ne limităm doar la orientare în această aplicație.


Acestea sunt cele două aplicații pe care le folosim – sunt mai utile decât Google Maps, mai ales că folosesc OpenStreetMaps – deși sunt mai greu de citit și nu foarte cochete, hărțile sunt extrem de detaliate, iar aplicațiile merg offline, deci vă puteți baza pe ele și acolo unde nu aveți internet. Sfatul nostru este să nu vă bazați pe ele doar la fața locului – uitați-vă pe trasee în prealabil (mai ales, în Locus, pentru a salva harta), documentați-vă și mergeți la sigur! Deși vă pot salva viața, nu vă bazați pe telefoane! Desigur, în Google Play veți găsi o sumedenie de alte aplicații, probabil la fel de versatile și utile, însă noi la cele două ne-am oprit (iar Locus folosim de prin 2011).

Voi ce aplicații folosiți?